fredag 18 juni 2010

Ätbara sorter gräs

Ogräsets tid
Ogräset växter överallt, och du kan se den växa på egen gräsmatta eller längs cykelvägar. Det är solen som gynnar ogräset som bara väntar att komma upp från jorden där det fanns skyddad från vinter skyllan. 
Ätbara sorter gräs
Kirskål eller kärs ,skvallerkål (Aegopodium podagraria)
Kirskålen kan både förtäras kall och varm. Den är den perfekt i sallader och såser, upp till 80 centimeter hög, växter tycker om skugga och god jord. Den luktar seleri,  kan användas  som spenat,  in till exempel pasta och pesto.
Löktrav (Alliaria petiolata)
Vetenskapliga synonym: A. officinalis Andrz. ex M. Bieb., Erysimum alliaria L. Svenska synonym: vitlöksört, tvåårig ört som kan bli omkring en meter hög. Löktrav blommar i maj-juni med Löktrav vita blommor. Växten innehåller sinigrin och andra glykosider. Örten är ätbar och doftar lök och ska smaka liknande, men med en något bitter och skarpare smak. Bladen används som krydda i ett örtsmör.

Brännesla (Urtica dioica)
Brännesla är en art i familjen nässelväxter. Den är en flerårig meterhög ört som har underjordiska utlöpare och därför ofta växer i stora bestånd.
Unga blad används som bladgrönsak i soppor och torkade blad är gott att blanda i bröd.

Vitplister (Lamium album L)
Vitplister är en kransblommig växt med vita blommor, kan före blomningen lätt förväxlas med brännässla men vitplisterns blad saknar brännhår.
Vitplister förekommer allmänt i närheten av bebyggelse, på vägrenar, i diken, längs murar och på ängar, den är en flerårig växt som trivs på kväve- och näringsrika ställen. Den kan exempelvis användas i sallader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar